LISÄTIETOJA ETEERISISTÄ ÖLJYISTÄ

     Tervetuloa Pieneen Ekopuotiin!

APPELSIINI

 • Kohottaa mielialaa · Vatsa- ja kuukautiskipuihin · Painonpudotukseen

  Makea appelsiinin kuoresta saatava eteerinen öljy on raikas, mielialaa kohottava ja rentouttava. Helpottaa stressioireita ja vähentää hermostuneisuutta. Sopii myös vatsa- ja kuukautiskipujen hoitoon sekä edistämään ruoansulatusta ja lisäämään ruokahalua.


  BASILIKA
 • Henkiseen väsymykseen · Migreeniin · Lihaskovettumiin

  Lehdistä saatava eteerinen öljy tuoksuu hienostuneelta. Terävöittää aisteja, kirkastaa ajatuksia ja lisää keskittymiskykyä. Helpottaa päänsärkyä ja migreeniä.


  BERGAMOTTI
 • Virkistää hermoja · Virtsatietulehduksiin · Rasvaiselle ja akneiholle

  Tuoksulyhdyssä todellinen mielialan kohottaja ja hyvänmielen tuoja, stressiä laukaiseva. Bergamottia ei tule käyttää iholla ennen auringonpaisteeseen menoa. Käytetään akneihon hoitoihin.


  EUKALYPTUS
 • Piristää · Astmaan, yskään, flunssaan · Poskiontelotulehduksiin · Kuumeeseen

  Kaikille mieluinen, virkistävä tuoksu, joka raikastaa ja puhdistaa huoneilman. Lievittää hengitystiehyeiden tukkeumia ja flunssaista oloa ja vahvistaa ja elvyttää väsynyttä. Auttaa poistamaan lihasjännitystä.


  FENKOLI
 • lmavaivoihin · Yskään · Selluliittiin ja vaihdevuosivaivoihin · Ryppyihin

  Fenkoli on aniksen tuoksuinen öljy, joka on antiseptinen ja lihasjännityksiä laukaiseva. Se on nesteitä poistava ja aineenvaihduntaa kiihdyttävä öljy. Sitä käytetään myös selluliitin ja liikalihavuuden hoitoon. Ihonhoidossa sitä käytetään ikääntyvälle ja veltostuvalle iholle.


  FRANKINSENSI
 • Luovaa työtä edistämään· Astmaan · Pahoihin uniin · Hoitaa ryppyjä

  Metsämäinen, miehinen tuoksu. Syventää hengitystä, rauhoittaa hermostoa ja tunnekuohuja ja lisäksi siitä on apua kuivan ja vanhenevan ihon hoidossa. Frankinsensi tunnetaan yhtenä kolmesta kallisarvoisesta lahjasta, jonka itämaan tietäjät toivat Kristus-lapselle.


  GREIPPI
 • Väsymykseen · PMS-oireisiin · Selluliittiin ja ylipainoon

  Raikas sitrustuoksu. Ehkäisee ja hoitaa masennusta ja mielen jännitystiloja. Nesteitä poistavana soveltuu myös selluliitinhoitoon ja liikalihavuuden hoitoon lähinnä hieronnassa.


  INKIVÄÄRI
 • Poski/otsa/nenäontelotulehduksiin · Lihas- ja nivelkipuihin, reumatismiin · Matkapahoinvointiin, huonoon ruoansulatukseen

  Inkiväärinjuuresta tislattu eteerinen öljy on mausteinen ja lämmin. Se on laajasti käytetty hengitysteiden tulehduksiin, yskään ja ontelotluehduksiin. Se elvyttää heikkoa verenkiertoa, ruoansulatusta ja auttaa väsymystiloissa, pahoinvoinnissa ja matkapahoinvoinnissa.


  JASMIINI
 • Alakuloisuuteen · Stimuloi aisteja · Kiihottaa sukuviettiä · Elastisoi ihoa

  Jasmiini on vapauttava naisellinen kukkaistuoksu, joka rentouttaa ja kohottaa mielialaa. Sitä käytetään mm. masentuneisuuden hoitoon. Se attaa syventämään tunteita ja siksi sitä käytetään myös parisuhteen hoitoon. Elastisoi ja pehmentää ihoa.


  KARDEMUMMA
 • Ruoansulatusvaivoihin · Rauhoittamaan hermostoa · Ylirasittuneisuuden, stressin ja henkisen väsymyksen hoitoon · Seksuaaliseen haluttomuuteen

  Kardemumma elvyttää ruoansulatusta ja syljen eritystä. Sillä hoidetaan ruoansulatushäiriöitä, ärtynyttä vatsaa, vatsakramppeja, ripuli, koliikkia, närästystä, ilmavaivoja, pahoinvointia ja anoreksiaa. Se helpottaa kuukautiskramppeja ja päänsärkyä. Kardemumma lämmittää, elvyttää verenkiertoa ja lievittää kipuja. Öljy voi olla suuri apu ylirasittuneisuudessa, henkisessä väsymyksessä ja stressissä, sillä se rauhoittaa ja tasapainottaa hermostoa. Afrodisena mausteöljynä se lisää sensuallisuutta ja seksuaalista halukkuutta. Kardemumma on turvallinen, antiseptinen öljy, mutta sen runsasta käyttöä on varottava epilepsiassa ja sydänvaivoissa.


  KATAJA
 • Vahvistaa oloa · Nesteen poistoon· Reumatismiin · Eturauhasvaivoihin

  Tuttu, virkistävä ja puhdistava tuoksu. Kataja auttaa kehon nesteiden virtailuun. Se lämmittää kolottavia lihaksia ja niveliä. On paljon käytetty iskiaksen, reuman ja kihdin hoidossa. Jatkuvaa käyttöä tulisi välttää. Ei sovi henkilöille, joilla on munuaisongelmia.


  LAVENTELI
 • Rauhoittaa · Lihasjännityksiin · Kuukautiskipuihin · Palovammoihin · Ihottumiin

  Laventelia nimitetään eteeristen öljyjen äidiksi. Se on hellävarainen ja hoitava melkein kaikessa. Se tasapainottaa ailahtelevan mielialan ja rauhoittaa unettoman nukkumaan. Laukaisee lihasjännityksen ja lievittää kaikenlaisia kipuja. Ei jatkuvaan pitkäaikaiseen käyttöön henkilölle, jolla on matala verenpaine.


  LIMETTI
 • Energisoi · Kirkastaa ajatuksia· Kohottaa vastustuskykyä · Kuumeeseen

  Raikas, kevyt sitruunainen tuoksu. Vilustumisoireiden, kurkkukivun ja kuumeilun hoitoon. Auttaa myös ruoansulatusongelmiin. Käytetään myös rasvaisen ihon hoidossa.


  MANDARIINI
 • Tuo iloa · Vatsakipuihin · PMS-oireisiin · Selluliittiin, raskausarpiin

  Mandariini on voimistava, särkyä lievittävä, vatsan ja sapen toimintaa edistävä ja mieltä tyynnyttävä öljy. Mandariini sopii myös lapsille, jolloin sillä hoidetaan vatsakipuja, röyhtäilyä ja hikkaa. Mandariini on lisäksi erinomainen raskaudenajan öljy, jolla ehkäistään ja hoidetaan raskausarpia hieronnan avulla.


  MUSKATELLISALVIA
 • Rentouttaa · Depressioon · Heikkoustiloihin · Kuukautiskipuihin

  Vahvistaa fyysisiä, hermostollisia ja seksuaalisia heikkoustiloja. Auttaa kuukautiskipuihin ja lihaskireyteen. Annosteltava varoen; liika käyttö heikentää keskittymis- ja päätöksentekokykyjä.


  MUSTAKUUSI
 • Virkistää · Nyrjähdyksiin, venähdyksiin, kipuihin · Hiivasyndroomaan

  Hengitystiehyeitä avaava ja huoneilmaa desinfioiva öljy. Voimakkaasti virkistävä ja vahvistavan vaikutuksensa ansiosta auttaa väsymystiloissa. Kääreinä sitä voidaan käyttää nyrjähdyksissä ja venähdyksissä.


  MÄNTY
 • Vahvistaa · Yskään · Lihaskipuihin · Miehisyyden tueksi

  Hengitysteitä avaava ja vahvistava. Huoneilmaa desinfioiva. Miehistä voimaa antava ja virkistävä.


  NEROLI
 • Tuo hyvän olon · Masennukseen · Unettomuuteen · Kypsälle iholle

  Appelsiinin kukkaöljy on yksi arvokkaimmista ja pidetyimmistä kukkamaisista tuoksuista. Auttaa masennukseen, pelkotiloihin, ahdistukseen, hermoston ylirasitukseen, unettomuuteen. Ihonhoidossa ihon uudistukseen.


  PALMAROSA
 • Keventää oloa · Tuhoaa mikrobeja · Kuivalle ja tulehtuneelle iholle

  Kukkaistyylinen, hienostunut tuoksu. Vahvistaa ja elvyttää hermoston toimintoja, kohottaa ja keventää mielialaa. Ihonhoidossa tasapainottaa talin eritystä ja on desinfioiva; psoriasiksen, ihottuman ja aknen hoitoon. Parantaa vanhoja arpia ja katkenneita verisuonia.


  PATSULI
 • Tuo tasapainoa · Kiihottaa sukuviettiä · Laihdutukseen · Ihon hoitoon

  Patsuli on rauhoittava ja vahvistava öljy, joka kohottaa mielialaa. Painonpudotukseen se soveltuu hyvin nesteitä poistavan ja ruokahalua vähentävän vaikutuksen johdosta. Sitä käytetään tulehdusten, haavojen ja aknen hoitoon.


  PELARGONIA
 • Tasapainottaa hormonitoimintaa · Aktivoi lymfaa · Turvotukseen

  Pelargonia on naisten eteerinen öljy. Se säätelee eri elinten ja umpirauhasten hormonituotantoa. Se tasapainottaa äärimmäisiä mielenvaihteluita luoden tyyneyttä ja levollisuutta. Lisäksi se edistää lymfakiertoa ja poistaa kehosta nestettä ja turvotusta.


  PETITGRAIN
 • Hermostuneisuuteen · Uupumukseen · Unettomuuteen · Epäpuhtaalle ja finniselle iholle

  Raikas sitrusmainen ja hieman mintunomainen tuoksu. Alentaa tulehduksia erityisesti hengitysteissä, rauhoittaa hermostoa, laukaisee lihaskouristuksia. Käytetään nuorten finneihin, akneen ja nuorten reumaan.


  PIPARMINTTU
 • Lisää työvireyttä · Vatsa-/ilmavaivoihin · Pahoinvointiin · Päänsärkyyn

  Viilentävä, hengitysteitä avaava, pahoinvointiin, vatsa- ja ilmavaivoihin. Päänsärkyä laukaiseva, hermoja tasaava, kohottaa verenpainetta – ei pitkäaikaiseen yhtäjaksoiseen käyttöön.


  ROOMALAINEN KAMOMILLA
 • Tyynnyttää · Vatsa-, kuukautis- ja lihaskipuihin · Iskiakseen · Rauhoittamaan ihoa

  Roomalainen kamomilla on rauhoittava ja kipuja lievittävä tuoksu. Sitä käytetään naisten vaivojen hoitoon, lihaskipuihin ja hoitamaan tulehduksia. Ihon hoidossa se on arvostettu ja tehokas öljy rauhoittavan vaikutuksensa ansiosta. Sitä on käytetty myös ihottumien hoitoon.


  ROSMARIINI
 • Lisää tarmoa · Elvyttää muistia, verenkiertoa ja hiusten kasvua · Kipuihin

  Verenkiertoa ja ruoansulatusta stimuloiva. Käytetty virkistämään muistia ja poistamaan väsymystä, reumatismia ja kipuja. Hiusten hoitoon. Saattaa nostaa verenpainetta.


  RUUSU
 • Hormonaaliseen elvytykseen · Naisten vaivoihin · Couperosa-iholle

  Aidosta ruususta 10 % laimennus sekoitettuna jojobaöljyyn. Ruusua arvostetaan naisen elinvoimaa kohottavana ja hormonaalista tasapainoa elvyttävänä. Ruusu on vanhenevaa ihoa uudistava ja ryppyjä silottava, rakkauden kallisarvoinen öljy.


  SANTELIPUU
 • Tuo harmoniaa · Stressiin · Ryppyihin · Ihoallergioihin

  Matala itämainen tuoksu. Poistaa masennusta ja auttaa hermostuneisuudessa ja stressissä. Virtsarakon tulehduksiin, hengitystieinfektioihin ja kypsän ja herkän ihon hoitoon.


  SEETRI
 • Vitalisoi · Vahvistamaan keskittymiskykyä · Hengitysteihin · Kipuihin

  Raikas, havumainen tuoksu. Antiseptinen, limakalvoärsytystä ja kutinaa lievittävä öljy. Hengitystievaivoihin, yskän ärsyttämään kurkkuun. Tehoaa myös virtsatietulehduksia aiheuttaviin bakteereihin. Miesten partavesissä seetriä käytetään puhdistamaan ja rauhoittamaan ihoa parranajon jälkeen.


  SITRONELLA
 • Hyönteisten karkotukseen · Antiseptinen · Rauhoittava

  Citronella on sitruunalta tuoksuva öljy, joka on antiseptinen, kohottaa mielialaa ja rauhoittaa. Sillä on myös päänsärkyä ja migreeniä lievittävä vaikutus. Kaikkein eniten sitä on käytetty hyönteisten kuten hyttysten karkottamisessa.


  SITRUUNA
 • Virkistää, raikastaa · Parantaa työtehoa · Ruoansulatukseen · Päänsärkyihin · Ihon kutinaan · Selluliittiin

  Raikas, puhdas, virkistävä tuoksu, joka japanilaisten tutkimusten mukaan auttaa parantamaan työtehoa. Sitruuna on hyväksi ruoansulatukselle sekä myös verenkierrolle. Kuten bergamotti, sitruuna aiheuttaa valoherkkyyttä iholla ja siksi sen käyttöä on vältettävä auringonvalossa.


  SYPRESSI
 • Ylirasittuneisuuteen · Turvotukseen · Suonikohjuihin · Selluliittiin · Kipuihin

  Raikas havumainen tuoksu. Lievittää laskimoiden ja imusuonien tukkeumia ja vastustaa infektioita. Auttaa suonikohjuihin, peräpukamiin, alaraajojen turvotukseen, yskään, virtsa- ja sukuelinten vaivoihin, yökasteluun, hermoston ylirasittuneisuuteen, rasvaiselle iholle.


  TEA TREE
 • Antiseptinen · Ihotulehduksiin · Jalka- ja kynsisieneen · Herpekseen, syyliin

  Hyvin voimakas lääkkeenomainen tuoksu. Tea-Tree öljy on peräisin australialaisesta puusta. Alkuasukkaat ovat tienneet sen parantavista ominaisuuksista ja käyttäneet sitä kaikenlaisten infektioiden hoitoon.


  TIMJAMI
 • Ihon desinfiointiin tulehduksissa, aknessa · Urheiluvammat, lihaskipu, reuma · Yskä, hengitys- ja ruoansulatusvaivat

  Timjamin voimakas öljy tunnetaan tärkeänä hengitysteiden ja ruoansulatuksen hoitajana. Se on hyvin antiseptinen ja tehoaa sieniin sekä antibiooteillekin vastustuskykyisiin bakteereihin. Sillä hoidetaan mm. ihon tulehduksia, epäpuhtauksia, rasvaista ihoa ja aknea. Suositellaan myös lihaskipuihin, urheiluvammoihin ja huonon verenkierron hoitoon.


  YLANG YLANG
 • Kohottaa mielialaa · Viettelevä · Impotenssiin · Vaihdevuosiin

  Rauhoittava ja mieltä kohottava. Käytetty mielen jännityksiin. Ylang Ylang on Etelämerten sensuelli kasvi. Ihoa hoitava.


  design © Jenniina Jokinen 2008, background © Inspiration gallery, tekijänoikeuslailla suojattu.