KÄSIN
KASVIVÄRJÄTYT
VILLALANGAT


     Tervetuloa Pieneen Ekopuotiin!


Käsin värjätyissä langoissamme toistuvat
Suomen luonnon kauniit, rauhalliset sävyt.- > > Tästä lankavalikoimaan < < -


Kaikki käyttämämme väriaineet tulevat luonnosta: kasveista, sienistä ja jäkälistä. Värimateriaalien keruu tapahtuu aina kestävällä periaatteella. Hyödynnämme hakkuiden hakkuujätteitä tai muuten kasvualustastaan irronneita luonnonkasveja. Elävien ja hitaasti kasvavien jäkälien osalta emme koskaan poimi koko kasvustoa, vaan harvennamme pieteetillä. Pääsääntöisesti käytetyt jäkälätkin ovat moottoriajoneuvojen, eroosion tms irrottamia. Lisäksi hyödynnämme esim. ilmansaasteiden lisääntymisen myötä runsaasti yleistynyttä paisusormikarvetta. Joitain värjäyskasveja myös kasvatamme itse. Emme käytä mitään uhanalaisia tai harvinaisia kasveja, varpuja, jäkäliä tai sieniä. Tuotteen yhteydessä on aina mainittu, mistä sen saama väri on lähtöisin.

Itse värjäysprosessissa pyrimme välttämään luonnolle vaarallisia tai haitallisia kemikaaleja. Käytämme lankojen esipuretuksessa raparperin lehteä ja alunaa värin kesto-ominaisuuksien lisäämiseksi. Jälkipuretteita emme käytä ja pyrimme välttämään niitä myös tilaustöissä. Lankojen jälkikäsittelyssä käytämme vain etikkaa ja ekologista astianpesuainetta. Lankoja ei myöskään ole kemiallisesti koisuojattu. Esim. kesäsäilytyksen ajaksi suosittelemme koisuojaksi seetripuupalloja (linkki).

Teknisistä syistä lankojen värit eivät kuvissa välttämättä vastaa täysin langan väriä luonnossa. Jos haluat varmistaa värisävyn, ole hyvä ja ota meihin yhteyttä etukäteen (pieni.ekopuoti@gmail.com), niin voimme sopia esim. näytteen lähettämisestä.

Yhtä värisävyä valmistuu yleensä n. 300 g. Jos tarvitset isomman määrän samaa värisävyä, siinäkin tapauksessa ole hyvä ja ota yhteyttä (pieni.ekopuoti@gmail.com).

Langat on vyyhditty tai keritty n. 50 g:n painoisiin eriin. Vyyhdin/kerän hinta määräytyy sen painon ja käytetyn väriaineen mukaan.

Värjäämme lankoja myös tilauksesta. Toistaiseksi värjäyksen voi tilata vain villalle. Jos toiveissasi on joku tietty kasvi tai väri, ota yhteyttä, selvitetään mahdollisuudet. Voit myös värjäyttää omia villalankojasi, siinä tapauksessa ole hyvä ja pyydä hinnasto sähköpostilla (pieni.ekopuoti@gmail.com).

Hoito-ohjeet:
 • suosittelemme vesipesua hellästi käsin, haalealla vedellä ja miedolla pesuaineella
 • ei rumpukuivausta, ei valkaisua
 • silitys enint. 110 ast.C
  Luonnonväreillä värjätyistä langoista neulominen tai virkkaaminen on helppoa: valmiin kappaleen värimaailma on aina harmoninen. Jostain syystä kovastikin eriväristen lankojen värit ja värisävyt sopivat aina keskenään yhteen. Käsin luonnonväreillä värjätyssä langassa väri ei yleensä ole kiinnittynyt täydellisen tasaisesti. Tämä antaa valmiille neuleelle kauniin, elävän pinnan.


  - > > Tästä lankavalikoimaan < < -  Paluu etusivulle

  design © Jenniina Jokinen 2008, background © Inspiration gallery, tekijänoikeuslailla suojattu.